Marktconform belonen in 2018
Welk beloningsadvies past bij uw organisatie?
Macro economische ontwikkelingen
De economische situatie blijft in 2018 onverminderd rooskleurig. In juni van dit jaar kopt het Financiële Dagblad enthousiast dat de werkende Nederlander het inkomen eindelijk zal zien stijgen, zoals blijkt uit een analyse van DNB. Verschillende partijen hebben eerder al gewezen op de ruimte en het belang van loonstijgingen in Nederland. Eind 2016 wees DNB al eerder in die richting, net als Dijsselbloem als toenmalig minister van Financiën. Recent concludeerde ook het IMF dat de Nederlandse economie er goed voor staat, maar dat de lonen achterblijven. Dat was ook het geval als de Nederlandse economie werd vergeleken met soortgelijke economieën.
Ondanks die vroege signalen en positieve berichten over de economische stand van zaken, werden loonstijgingen maar beperkt waargenomen. Wat maakt dat de lonen nu dan wel zullen stijgen? De huidige ontwikkelingen in de arbeidsmarkt maken loonstijgingen voor werkgevers urgenter dan eerst. In eerste instantie heeft flexibele arbeid de concurrentiepositie en de onderhandelingsmacht van vaste werknemers verzwakt. Dat lijkt inmiddels verleden tijd. Werkgevers ervaren steeds meer hinder van de krapte op de arbeidsmarkt en zijn sneller geneigd om werknemers voor onbepaalde tijd aan zich te binden. Nu is zichtbaar geworden dat vaste banen sneller groeien dan flexibele banen. Deze ontwikkeling lijkt een goede indicator voor loonstijgingen.
Micro economische consequenties
In termen van algemene economische wetmatigheden is het allemaal prima te verklaren, maar wat betekent dit op microniveau, voor de individuele werkgever? Je kunt je om te beginnen afvragen of en in welke mate je zelf de signalen herkent. Voer je vaker gesprekken over de hoogte van het salaris? Lopen je medewerkers met een mooie aanbieding op zak de deur uit? Passen de salarisindicaties van kandidaten bij je salarisschalen? Zomaar wat voorbeelden van vragen die helpen om te bepalen of je urgentie voelt om de salarissen inderdaad te verhogen. Maar dit is op zijn zachtst gezegd nogal reactief. Er zijn ook werkgevers die weten dat de eigen producten en/of diensten zo goed en gewenst zijn, dat die zich positief willen onderscheiden. Dat kan onder meer op basis van het salaris, al dan niet aangevuld met allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden en mooie werknemersvoordelen. Of je nu meer de proactieve arbeidsmarktvariant aanhangt of de reactieve variant; het is in beide gevallen van belang om te weten waar je ten opzichte van de markt staat en zo kunt bepalen of loonsverhoging in 2018 passend is. De adviseurs van De Leeuw Consult kunnen helpen om dat inzicht te vergroten.
Passende maatregelen om aan te sluiten op de markt
Van oudsher staat De Leeuw Consult bekend om functiewaardering volgens haar eigen methode CATS. Deze door de bonden erkende methode brengt door functieonderzoek in kaart wat de afzonderlijke functieniveaus zijn en hoe die zich onderling verhouden. Vaak wordt gedacht dat het daarbij blijft, maar niets is minder waar. Eigenlijk begint het dan pas, want er zijn vele HR kernprocessen te koppelen aan functiewaardering. Salarisonderzoek is dan een voor de hand liggend voorbeeld. Wij verbinden de uit onderzoek verkregen kennis over functies aan de werkelijke salarissen die daarbij horen en gebruiken dat als vergelijkingsmodel. Deze methode zorgt ervoor dat het salarisonderzoek niet wordt vertroebeld door allerlei vage kwalificaties. Er bestaan veel inhoudelijke verschillen in functies, die niet zichtbaar zijn als je alleen kijkt naar de functietitel. Bij een benchmark op salarissen van 20 HR Business Partners bij 20 verschillende organisaties vergelijk je nog steeds appels met peren, als je niet eerst het feitelijke functiegewicht hebt onderzocht.
Beloningsadvies
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust en vrijblijvend contact op met onze consultant Jan-Pieter Hooghuis (Tel. 030 – 30 30 679 of per mail info@deleeuwconsult.nl) voor een passend beloningsadvies. Wij maken graag kennis met u!